De opstap naar uw vrijheid

Nieuws

Contract

Concurrentiebeding steeds vaker in arbeidscontract

7 augustus 2017
Concurrentiebedingen komen steeds vaker voor in arbeidscontracten. Door de aantrekkende economie willen werkgevers hun werknemers vasthouden en voorkomen dat ze overstappen naar de concurrent. Zo’n 20% van alle werknemers heeft met een concurrentiebeding te maken. 10 % daarvan heeft last van het concurrentiebeding gehad bij het vinden van een nieuwe baan.

lees verder

Concurrentiebeding ZZP-er niet altijd geldig

20 maart 2017
Werknemers die onder een arbeidscontract werken, worden beschermd door het arbeidsrecht. Het arbeidsrecht bepaalt dat een werknemer pas aan een concurrentiebeding is gebonden als deze schriftelijk is overeengekomen. Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat deze bescherming ook voor ZZP-ers geldt. Ook voor ZZP-ers is een concurrentiebeding een beperking van hun in de grondwet vastgelegde recht op vrije arbeidskeuze.

lees verder

Relatiebeding vs vrije zorgkeuze

30 augustus 2016
Acht begeleiders van verstandelijk gehandicapte kinderen willen vertrekken bij de zorginstelling waar zij werken, na een lang slepend conflict. De kinderen die gehecht zijn aan de begeleiders kunnen helaas niet met hen mee door het overeengekomen relatiebeding.Acht begeleiders van verstandelijk gehandicapte kinderen willen vertrekken bij de zorginstelling waar zij werken, na een lang slepend conflict. De kinderen die gehecht zijn aan de begeleiders kunnen helaas niet met hen mee door het overeengekomen relatiebeding.

lees verder

Biotechbedrijf moet werknemer ruim ton betalen

21 augustus 2016
Een biotechbedrijf moet zijn voormalig wetenschappelijk directeur 135.000 euro betalen, omdat het bedrijf hem onterecht aan het concurrentiebeding heeft gehouden. Daardoor kon de werknemer geen vergelijkbare baan elders vinden.

lees verder

Concurrentiebeding kan wereldwijde werking hebben

6 september 2014
Een concurrentiebeding die een wereldwijde werking heeft, hoeft niet altijd ongeldig te zijn. Ten aanzien van een werknemer van Booking.com besliste een rechter dat het concurrentiebeding geldig is over de hele wereld, vanwege de bijzondere aard van dit bedrijf.

lees verder

Rechter kort boete concurrentiebeding met 95%

De boete die opgelegd wordt voor het overtreden van een concurrentiebeding is vaak heel hoog. Deze boete wordt voor de rechter vaak gematigd. Zo ook In een zaak in Den Haag. Er bleef slechts 5% over van de opgelegde boete.

lees verder