De opstap naar uw vrijheid

Concurrentiebeding steeds vaker in arbeidscontract

Contract

De arbeidsmarkt trekt aan en goede werknemers worden steeds schaarser. Je ziet een leuke baan bij een andere werkgever en wilt overstappen naar de concurrent. Maar dat kan zo maar niet! Je hebt in je contract een concurrentiebeding staan en dat komt steeds vaker voor.

Werkgevers nemen een concurrentiebeding op in een arbeidscontract, omdat deze willen voorkomen dat hun werknemers specifieke kennis, klanten of opdrachtgevers meenemen naar een andere werkgever. Het concurrentiebeding komt het meest voor in de branches informatie en communicatie, specialistische zakelijke diensten en verhuur en handel in onroerend goed. Denk bijvoorbeeld aan kappers, makelaars of journalisten. Werknemers met een leeftijd tussen de 25 en 35 jaar hebben er het meest mee te maken.

Bijna een vijfde van alle werknemers heeft een concurrentiebeding in zijn of haar contract staan, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit 2015. En bijna 19 procent van deze werknemers weet niet dat zo’n bepaling in zijn of haar contract is opgenomen.

10 procent heeft hinder ondervonden van het concurrentiebeding in het vinden van een nieuwe baan, zo blijkt uit het rapport.

Bron: RTL nieuws
Het volledige rapport kunt u hier lezen